هزینه های دادرسی
هزینه های دادرسی
مطالب حاضر توسط موسسه ملک پور جهت اطلاع شما عزیزان از هزینه های دادرسی در سال ۹۵ گردآوری شده است. لذا چنانچه قصد طرح دعوی یا شکایت در مراجع قضایی داشته و از هزینه های دادرسی بی اطلاعید پیشنهاد می شود، مطالب ذیل را مطالعه نمایید. هزینه های دادرسی اعم است از هزینه هایی که در بدو امر و به جهت طرح دعوی در محاکم قضایی باید پرداخته شود و همچنین هزینه هایی که در مدت رسیدگی به دعوی ممکن است به وجود آید، مانند هزینه های دادرسی مربوط به پرداخت دستمزد کارشناس و مانند آن. طبق فصل اول از باب هشتم قانون آیین دادرسی مدنی هزینه های دادرسی به این ترتیب تعریف شده است:
ماده ۵۰۲ـ هزینه دادرسی عبارتست از: ۱- هزینه برگ هایی که به دادگاه تقدیم می شود. ۲ ـ هزینه قرارها و احکام دادگاه.
ماده ۵۰۳ـ هزینه دادخواست کتبی یا شفاهی اعم از دادخواست بدوی و اعتراض به حکم غیابی و متقابل و ورود و جلب ثالث و اعتراض شخص ثالث و دادخواست تجدید نظر و فرجام و اعاده دادرسی و هزینه وکالت نامه و برگ های اجرایی و غیره همان است که در ماده ۳ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین مصوب ۱۳۷۳و یا سایر قوانین تعیین شده است که به صورت الصاق و ابطال تمبر و یا واریز وجه به حساب خزانه پرداخت می گردد.
با توجه به اینکه موارد مقرر در قانون فوق با توجه به هزینه ها و درآمدها در سال ۷۳ پیش بینی شده است، لذا ریاست محترم قوه قضاییه با توجه به هزینه های دادرسی در سال ۹۵ بخش نامه ای مربوط به هزینه های سال ۹۵ را تنظیم و به روزنامه رسمی کشور ابلاغ نمودند. این بخش نامه هم اکنون اجرایی گردیده و می بایست بر این اساس عمل گردد. در ادامه متن بخش نامه عیناً، تقدیم حضور خوانندگان محترم می گردد:
بخشنامه شماره ۱۰۰/۱۲۳۹۷/۹۰۰۰ مورخ ۴/۳/۱۳۹۵ ریاست محترم قوه قضائیه درخصوص یکنواخت سازی اخذ هزینه دادرسی طبق قانون وصول برخی از درآمدهای دولت مصوب ۱۳۷۳
۱ـ در اجرای بندهای ۱۲، ۱۳، ۲۲ قانون وصول برخی از درآمدهای دولت و مصرف آن در موارد معین، مصوب ۱۳۷۳ و اصلاحات آن و به منظور یکنواخت سازی در اخذ هزینه دادرسی، موارد زیر جهت اجرا اعلام میگردد:
الف) هزینه دادرسی دعاوی مالی در مرحله اعاده دادرسی و اعتراض ثالث مطابق هزینه آن در مرحله فرجامخواهی (۵% محکومٌبه) و همچنین، هزینه دادرسی در مرحله واخواهی برابر هزینه آن در مرحله تجدیدنظر (۴% محکومٌبه) است.
ب) هزینهدادرسی بند۱۳ ماده ۳ قانون مذکور در دعاوی غیرمالی، درخواست تأمین دلیل، تأمین خواسته و دستور موقت به شرح جدول ذیل پیوست میباشد.
ج) هزینه اجرای آراء و تصمیمات مراجع غیردادگستری در دادگستری و هزینه اجرای احکام مقرر در بند ۲۲ ماده ۳ قانون مذکور به شرح زیر است:
ـ آراء مربوط به خانواده (موضوع صلاحیت دادگاه خانواده): ۳۰۰.۰۰۰ ریال
ـ تصمیمات و سایر آراء: ۷۵۰.۰۰۰ ریال تا ۱.۵۰۰.۰۰۰ ریال
د) هزینهدادرسی در دعاوی مالی غیرمنقول و خلع ید از اعیان غیرمنقول، موضوع قسمت اخیر بند۱۲ ماده ۳ قانون مذکور، ارزش خواسته مطابق ارزش معاملاتی املاک در منطقه، تقویم و براساس آن هزینه دادرسی اخذ شود.
لذا لازم است به منظور محاسبه دقیق و قانونی هزینهدادرسی در دعاوی مورد نظر، از طریق مسئولان ثبت اسناد و املاک که عضو کمیسیون تقویم املاک موضوع ماده (۶۴) قانون مالیاتهای مستقیم مصوب ۱۳۶۶ میباشند، آخرین مصوبه کمیسیون اخذ شود و محاسبات براساس آن انجام گردد.
هـ) مبنای محاسبه هزینه دادرسی در مورد سکه طلا و ارز، مبلغ واقعی حسب اعلام بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران میباشد.
۲ـ درآمد حاصل از اجرای ماده ۲۳۰ قانون آئیندادرسی کیفری به حساب درآمد خدمات قضایی ردیف ۱۴۰۱۰۱ قانون بودجه کل کشور واریز شود.
این بخشنامه در تاریخ ۴/۳/۱۳۹۵ به تصویب رئیس قوه قضائیه رسیده و جایگزین بخشنامه شماره ۱۰۰/۳۵۷۳۹/۹۰۰۰ مورخ ۱۸/۵/۱۳۹۴ میگردد و از تاریخ تصویب لازمالاجراء است.
طرح دعوی در کلیه ی دعاوی حقوقی و برخی از دعاوی کیفری چنانچه خودتان اصالتاً اقدام نمایید توسط دفاتر الکترونیک قوه قضاییه و چنانچه توسط وکیل اقدام نمایید توسط شخصِ وکیل انجام گرفته و هزینه های دادرسی نیز به صورت الکترونیکی پرداخت می گردد. پیشنهاد می گردد پیش از اقدام به طرح دعوی با متخصصان مشورت نمایید. زیرا با توجه به اینکه هزینه های دادرسی افزایش یافته است می بایست قبل از طرح دعوی بسیار با دقت و آگاهانه اقدام نمود تا هزینه هایی مضاعف بر خواهان دعوی وارد نگردد. موسسه ملک پور با سال ها تجربه این نوید را به شما می دهند که در تمام مراحل مهاجرتی شما صادقانه و متعهدانه یاری گر شما هموطن عزیز باشند.