شناسایی کارفرمایان و بیمه شدگان 2024
آیا می دانید مطابق با قوانین موضوعه و مقرّرات جاریه به چه اشخاصی کارفرما اطلاق می شود؟ آیا تکالیف و اختیارات کارفرمایان را می دانید؟ آیا مطابق با قوانین مدوّنه، اعمال کارفرمایان و کارگاه ها قابل نظارت و بازرسی می باشند؟ آیا می دانید که چه شخصی بیمه شده محسوب می شود؟
چگونگی شناخت کارفرمایان، کارگاه ها و بیمه شدگان مشمول قانون تأمین اجتماعی به شرح ذیل می باشد :
کارفرما و کارگاه
کارفرما، شخص حقیقی یا حقوقی است که بیمه شده به دستور یا به حساب او کار می کند.
کلیه کسانی که به عنوان مدیر یا مسؤل عهده دار اداره کارگاه هستند،نماینده کارفرما محسوب می شوند و کارفرما مسؤل انجام کلیه تعهداتی است که نمایندگان مزبور در قبال بیمه شده به عهده می گیرند.
کارگاه نیز محلی است که بیمه شده به دستور کارفرما یا نماینده او، در آنجا کار می کند.عوامل مؤثر در تشخیص و شناسایی کارفرمایان کارگاه ها ( حقوقی- حقیقی ) به شرح زیر می باشند :
کارفرمایان دارای شخصیت حقوقی
اشخاص حقوقی اشخاصی هستند که طبق موازین قانونی مربوطه در اداره ثبت شرکت ها و مالکیت صنعتی به ثبت رسیده و یا به موجب قوانین خاص ( از جمله قانون تشکیل شهرداری ها، جمعیت هلال احمر و …) موجودیت یافته اند. تشخیص اینگونه کارفرمایان تابع مقررات ثبتی و قانونی بوده و بر اساس مدارکی مانند اساسنامه، آگهی تأسیس، پروانه های تأسیس بهره برداری و یا تصویب نامه قانونی در خصوص تشکیل ارگان یا مؤسسۀ مورد نظر شناسایی می گردند.
کارفرمایان دارای شخصیت حقیقی
شناخت کارفرمایان حقیقی با توجه به مدارک مثبته صورت می گیرد اهم این مدارک به شرح ذیل می باشد:
جواز کسب صنفی معتبر ( اعم از دائم یا موقت )
هر گونه اجازه از مراجع ذیصلاح
پروانه تأسیس یا بهره برداری
اسناد مالکیت
اسناد اجاره یا صلح نامه
اقرارنامه، قرارداد شراکت نامه ثبتی یا محضری، اسناد اجاره عادی تنظیمی توسط سازمان های دولتی و یا نهاد های انقلابی نظیر اداره اوقاف، بنیاد مستضعفان و جانبازان و …
گزارش بازرسان کارگاه های صندوق تأمین اجتماعی
آراء صادره از سوی مراجع قضایی دال بر کارفرمایی
اظهارنظر اداره کل درآمد حق بیمه صندوق تأمین اجتماعی
بیمه شده
بیمه شده شخصی است که رأسأ مشمول مقررات تأمین اجتماعی بوده و با پرداخت مبالغی به عنوان حق بیمه می تواند از مزایای مقرّر در قانون تأمین اجتماعی بهره مند شود.
بیمه شده با توجه به مراتب ذیل، مورد شناسایی قرار می گیرد :
رسیدگی به مدارک ارائه شده کار فرمایان
کارفرما پس از شناسایی، صورت دستمزد/ حقوق و مزایای کارکنان خود را به صندوق تأمین اجتماعی ارائه نموده و صندوق تأمین اجتماعی ضمن رسیدگی، نسبت به شناسایی بیمه شدگان و ضبط سوابق آنها اقدام می نماید که در صورت مشاهده نقص، اختلاف و یا مغایرت، اقدامات لازم درخصوص مطالبه ی مابه التفاوت حق بیمه، به عمل خواهد آمد. ( مستفاد از ماده ۳۹ قانون تأمین اجتماعی )
بازرسی
صندوق تأمین اجتماعی بر اساس مفاد مواد ۴۷ و ۱۰۲ قانون تأمین اجتماعی، جهت شناسایی بیمه شدگان، تعیین سابقه و حقوق و مزایای واقعی آنها، اقدام به بازرسی کارگاهی و یا بازرسی از دفاتر قانونی می نماید.
بازرسی کارگاه ها
بازرسان کارگاه ها طبق ماده ۴۷ قانون تأمین اجتماعی حق دارند از کلیه کارگاه های مشمول قانون تأمین اجتماعی ( دارای شخصیت حقوقی و حقیقی ) بازرسی به عمل آورده و با مراجعه به کارگاه و هم چنین بیمه شدگان حاضر در محل کارگاه و نیز بررسی اسناد و مدارک موجود، اطلاعات هویتی مربوط به کارگاه، کارفرما، بیمه شدگان و نیز سایر اطلاعات مورد نیاز در خصوص حقوق و مزایا، سابقه کار و شغل بیمه شدگان را جمع آوری و گزارش نمایند.
بازرسی دفاتر قانونی
بازرسان دفاتر قانونی صندوق تأمین اجتماعی، در صورت لزوم، جهت شناسایی بیمه شدگان و استخراج حقوق و مزایا ( اقلام مشمول کسر حق بیمه) و سوابق اشتغال بیمه شدگان، به کارفرمایان دارای شخصیت حقوقی مراجعه و اطلاعات مورد نیاز را از دفاتر قانونی کارگاه استخراج و گزارش می نمایند.
با عنایت به اینکه مباحث مربوط به کارفرمایان، کارگران، بیمه شدگان و…. بسیار گسترده می باشد و این نوشتار صرفاً جهت آشنایی شما عزیزان با برخی از اصطلاحات مربوطه به رشته ی تحریر در آمده است، فلذا در صورت داشتن هرگونه سوالی در خصوص حقوق و تکالیف کارفرمایان، بیمه شدگان، بازرسی دفاتر قانونی، بازرسی کارگاه ها و… می توانید با موسسه ملک پور تماس حاصل نموده و از مشاوره ی تخصّصی مشاورین ارشد این مؤسسه بهره مند شوید. موسسه ملک پور با بهره گیری از برترین و زبده ترین کارشناسان با تسلّط کافی و وافی بر قوانین و مقرّرات مربوط به تأمین اجتماعی، قانون کار و… همواره یاری رسان شما عزیزان در موضوعات فوق الاشاره می باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟در گفتگو ها شرکت کنید.